Yargılamanın en başında bir avukat tarafından temsil edilmek zorunlu değildir; herkes Mahkeme’ye doğrudan başvurabilir. Fakat başvuru, savunma yapan hükümete görüşlerini sunması için bildirildiğinde, bir avukatın desteği mutlaka gereklidir. Yargılamanın bu aşamasından itibaren, eğer gerekliyse, başvuruculara adli yardım sağlanabilir.
Bir kişi Mahkeme’ye doğrudan başvurabilir, yargılamanın en başında avukatla temsil zorunlu değildir. Mahkeme’ye başvurmak için, gerekli evrakla beraber başvuru formunu gerektiği gibi doldurup göndermek yeterli olacaktır. Fakat bir başvurunun Mahkeme tarafından kaydedilmiş olması, bu başvurunun kabul edilebilirliği ya da esası hakkında bir fikir vermez. Sözleşme sistemi, bireylere, üye ülkelerin ücra köşesinde bulunsalar veya maddi imkânları yetersiz olsa bile, Mahkeme’ye “kolay” bir erişim imkânı sağlar. Bu bakış açısıyla, Mahkeme önündeki yargılama ücretsizdir.
Merhaba Kadir bey. 5 gün önce AİHM ne bireysel başvuruda bulundum. Fakat dosya kalabalık olduğundan. Mahkeme kararlarında sadece kendimle ilgili sayfaları koydum. Mesela Yargıtay kararı gibi. Ek dilekçe ile tüm kararları flash bellekte göndersem olur mu? Nasıl bir yol takip edeceğim.
İç hukuk yollarını tükettiğinize dair tüm belgeleri ve bu belgelere ait tüm sayfaları Mahkeme'ye eksiksiz olarak sunmanız gerekir. Sözleşme’nin 35 § 1 maddesinde öngörülen dört aylık süre sınırının işleyişini yalnızca tamamlanmış bir başvuru formu yarıda kesebilir. Öncelikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi İç Tüzüğüne göre başvuru formu #Mahkeme’ye fiziki olarak gönderilmelidir. Bununla birlikte başvurunun eklerinin elektronik olarak gönderilebileceği İç Tüzük’ten anlaşılıyor. Ancak Yazı İşleri Müdürlüğü’ndeki hukukçu ile yaptığım telefon görüşmesinde kendisi İç Tüzüğün buna izin verip vermediği sorununa girmeksizin Mahkeme’de çıktı almanın zor olduğunu, işlerinin çok yoğun olduğunu beyan ederek iç hukuk yollarının tüketildiğine dair belgeleri (dava/itiraz dilekçeleri, mahkeme kararı vb.) fiziki olarak göndermemi, diğer belgeleri (İddianame, CGNAT kayıtları, duruşma tutanakları vb.) ise istersem elektronik olarak gönderebileceğimi söyledi. Tekrar ediyorum her ne kadar İç Tüzüğe göre söz konusu ekin elektronik olarak gönderilebilse de sizin de Yazı İşleri Müdürlüğü’ndeki hukukçunun ifadesi doğrultusunda hareket etmeniz daha sağlıklı olabilir.
Daha detaylı bilgi için bu yazımı okuyabilirsiniz: https://www.trkadirozturk.com.tr/post/sayfa-sayisi-%C3%A7ok-a%C5%9Firi-fazla-olan-ba%C5%9Fvurulari-ai%CC%87hm-e-g%C3%B6nderi%CC%87rken-ya%C5%9Fanabi%CC%87lecek-sorunlar
ve ayrıca bu yazımı: https://www.trkadirozturk.com.tr/post/gerekli%CC%87-bi%CC%87r-belgeni%CC%87n-herhangi%CC%87-bi%CC%87r-sayfasinin-eksi%CC%87k-g%C3%B6nderi%CC%87lmesi%CC%87-ai%CC%87hm-%C3%B6n%C3%BCnde-ret-sebebi%CC%87di%CC%87r
Merhaba Kadir Bey. Benim bir sorum var, yardımcı olursanız sevinirim. Mahkeme önünde bir avukat tarafından temsil edilmek gerekli midir?
Mahkemeye nasıl başvurulabilir?
Merhaba Kadir bey. 5 gün önce AİHM ne bireysel başvuruda bulundum. Fakat dosya kalabalık olduğundan. Mahkeme kararlarında sadece kendimle ilgili sayfaları koydum. Mesela Yargıtay kararı gibi. Ek dilekçe ile tüm kararları flash bellekte göndersem olur mu? Nasıl bir yol takip edeceğim.