top of page

Hükümet'in Savunması Üzerine Son Yazım ve Ayrıca Önemli Bir Uyarı

Yazarın fotoğrafı: Kadir ÖztürkKadir Öztürk

Güncelleme tarihi: 10 Eyl 2022

2 ay süren çalışmalarımızın sonunda AİHM önündeki aşağıdaki ‘Uzun Tutukluluk’ davalarında Hükümet’in görüşlerine karşı görüşlerimizi tamamladık.


  • Eriş v. Türkiye (58665/17) and 95 other applications

  • Tüzemen v. Türkiye and 230 others app. (no. 66683/16)

  • Balıkçı v. Türkiye (3038/18) and 103 other app.

  • Gökay (68983/17) and other 93 applications v. Türkiye

  • Karaloğlu v. Türkiye and 90 other app. (no.59568/17)

  • Guven v. Turkiye and 95 other app. (no. 29960/18)

  • Acaroğlu against Turkey and 78 other applications


Bu çalışmamızda, 10’dan fazla avukat meslektaşım ile birlikte yoğun bir müzakere ve istişare süreci sonunda bu ağır yükün altında da alnımızın akıyla kalktığımızı düşünüyorum. Tüm avukat arkadaşlarımıza ve müvekkillerimize teşekkür ederim.


Şimdi ise sırada yine AİHM önündeki aşağıdaki ‘Uzun Tutukluluk’ davalarında Hükümet’in yılsonunda yayımlayacağı görüşleri var. (Aşağıdaki davalarda adınızın yer alıp almadığını davanın üzerine tıklayarak öğrenebilirsiniz.)

Bu davalarda da yine aynı meslektaşlarım ile birlikte hareket edip Hükümet’in görüşüne karşı hukuki yönden çok güçlü bir karşı görüş ile çıkmayı planlıyoruz. Tabi, bizimle beraber çalışmak isteyen başka avukat arkadaşlarımız da olursa kendileri ile birlikte çalışmaktan mutluluk duyarız.


Bu kısa bilgilendirmeden sonra hükümetin savunmasına karşı görüş yazma aşamasında uyarmak istediğim birkaç hususu sizinle paylaşmak istiyorum. Yazımın başında da söylediğim gibi bu süreç yaklaşık 2 ay sürmüştür. Bu süreç, Hükümet’in savunmasının Türkçe’ye çevrilmesi, çevirinin diğer meslektaşlarla paylaşılması, savunma üzerinde hukuki analiz, hükümetin her bir iddiasının değerlendirilmesi ve bu her bir iddiaya hukuki cevap verilmesi, başvurucunun her bir iddia ve şikayetinin değerlendirilmesi ve bu iddia ve şikâyetin hukuk zemininde dile getirilmesi, başvurucunun maddi ve manevi zarar ile masraflarının değerlendirilmesi, başvurucular ile tekrar ve tekrar görüş üzerinde mütalaa yapılması süreçlerinden oluşmaktadır.


Bununla birlikte bu iki aylık süre zarfın tam 414 adet AİHM kararı incelendi. Sizin de faydalanabileceğiniz bu örnek kararlara buradan ulaşabilirsiniz. 365’i İngilizce, 34’ü Türkçe ve 15’i Fransızca olan bu kararların yalnızca aşağıdaki şikâyetler ile ilgili kısımlarının Türkçe’ye çevirisi yapılarak bu kararlar analiz edilmiştir (Yoksa tüm bu kararların tam metnini çevirmek 3 ayı alırdı). Bu 414 kararın büyük bir çoğunluğunu görüşlerimizde kullandık. İki ay boyunca benimle birlikte çok yoğun bir şekilde çalışan ekip arkadaşlarıma tekrardan teşekkür ediyorum.


Söz konusu 414 AİHM kararında incelenen konu başlıkları aşağıdaki gibidir:

  • Başvurucunun bir suç işlediğinden şüphelenmek için makul gerekçe olmaması

  • Tutuklamayı haklı kılacak ilgili ve yeterli gerekçe olmaması

  • Başvurucunun üzerine atılı suçu işlediği hususunda somut delillere dayanan kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı bulunmaması

  • Başvurucunun tutukluluğunun uzunluğunun orantısızlığı,

  • Tutuklama kararlarının başvurucuya geç tebliğ edilmesi,

  • Başvurucunun tutukluluk incelemesi sırasında duruşma yapılmaması,

  • Başvurucunun ya da avukatının soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması,

  • Başvurucunun tutukluluk şikâyeti ile ilgili başvurusunun Anayasa Mahkemesi önündeki incelemesinin uzun sürmesi.


Şimdi asıl söylemek istediğim meseleye gelmek istiyorum. Hukuk, kitaplardan öğrenilmez, hayatın içinde karşılaşılan her bir olay mevzuat ve ötesi zeminde muhakeme edilir, araştırma ve akıl da sürece dahil edilerek kişinin hakkı temin edilmeye çalışılır. Ben ve ekip arkadaşlarım hayret ettik ki; Hükümet 1 Haziran ve 20 Haziran tarihlerinde görüşlerini sunduktan sonra birkaç gün içinde bazı meslektaşlarımız Hükümet’in savunmasına karşı görüşlerini çoktan hazırlamışlar bile. Çünkü piyasada dolaşan hazır şablonlar var.


Arkadaşlar, bu işlerin bu kadar kolay ve hazırcı olmaması gerekir. Hükümet’in savunması okunmadan, çevirisi yapılmadan uygun bir görüş hazırlanması mümkün değildir. Tamam, Hükümet şablon bir savunma yapmıştır, ancak başvurucunun hangi şablonda yer aldığı ve de o şablonda Hükümet’in ne anlatmak istediği, Hükümet’in, sunduğu onlarca ek ve tablolarda neler anlatmak istediği bilinmelidir.


Mahkeme tüm avukatlara gönderdiği yazısında Hükümet’in herhangi bir iddiasına bir cevap verilmediğinde Hükümet’in iddiasını kabul edeceklerini özellikle vurgulamıştır. Hükümet, her bir başvurucu için tek tek görüşlerini bildirmiştir ve hükümet tutukluluk gerekçesinde yazılı iddialardan başka çeşitli hususlara da değinmiştir. Başvurucu için özelleştirmiş her bir iddiaya aynı başlık altında karşı bir görüş sunulması gerekir.


Binlerce kimse mağdur oldu ve tüm bu mağdurlar son çare olarak AİHM’e başvurdu. Lütfen mağduriyetlerinize önem veriniz, mağduriyetiniz için şablon, basmakalıp ve sizin için özel olmayan metinler kullanılmasına izin vermeyiniz.


Allah’a emanet olun.

601 görüntüleme2 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

2 Comments


Ilyas Yüce
Ilyas Yüce
Aug 01, 2022

Benim başvurum için de epey emek harcadınız. Teşekkür ederim hocam.


Like

Hatice Altuntaş
Hatice Altuntaş
Aug 01, 2022

İyi ki varsınız Kadir Bey


Like

Kadir Öztürk

+90 545 154 8040

Yeşilova Mah. Yeşilova Sok. No:33/1

Çarşamba / Samsun

TÜRKİYE

Adsız_tasarım__1___1_-removebg-preview.png
KÜÇÜK_LOGO-removebg-preview.png

 

Uluslararası alanda tecrübeli bir insan hakları hukukçusu olan Kadir Öztürk, baroya kayıtlı bir avukat değildir.

©2023 Kadir Öztürk

bottom of page