top of page

TEBLİĞNAMENİN TEBLİĞ EDİMEMESİ İHLAL SEBEBİDİR

Yazarın fotoğrafı: Kadir ÖztürkKadir Öztürk

#AİHM'NDEN ÖNEMLİ BİR KARAR


Mahkeme önünde karara bağlanan Stollenwerk v. Germany - 8844/12 davasında, başvurucu uyuşturucu suçlarıyla bağlantılı olarak tutuklanmış ve yargılama sonucu hakkında mahkumiyet kararı verilmiştir. Alman mahkemeleri de aynı Türk Mahkemeleri gibi mahkumiyet ile birlikte sanığın tutukluluğunu da gözen geçirmektedir. Başvurucu hakkında mahkumiyet kararı verilirken yerel mahkeme ayrıca sanığın tutukluluğunun devamına da karar vermiştir.


Başvurucu bu tutukluluğun devamına karşı sırasıyla Bölge Mahkemesine ve en son da Temyiz Mahkemesi'ne başvurmuştur. Ve Temyiz Mahkemesi, Başsavcılığın tutukluluk ile ilgili mütalaasını sanığa sunmadan sanığı tutukluluğunu değerlendirmiş ve sanığın tutukluluğuna devam kararı verilmesini hukuka uygun bulmuştur. Başvurucu bu davada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yazılı mütalaasının kendisine tebliğ edilmemesi nedeniyle Silahların Eşitliği İlkesi'nin ihlal edildiğinden şikayet etmiştir.


AİHM söz konusu kararında, yargılamanın “gerçekten çekişmeli” olması ve silahların eşitliğinin sağlanabilmesi için, bir tarafın görüş bildirmesi durumunda diğer taraf bilgilendirilmesi ve kendisine gerçekten yorum yapma fırsatı verilmesini gerektiğini vurgulamaktadır (§40). Mahkeme Temyiz Mahkemesi nezdindeki söz konusu yargılamanın çekişmeli olmadığına ve silahların eşitliği ilkesinin ihlal edildiğine karar vermiştir.

Türk Hukukuna Göre Tebliğname Nedir?

Tebliğname, temyiz başvurusu üzerine dosyanın geldiği Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yerel mahkeme veya istinaf mahkemesi kararıyla ilgili görüşünü temyiz incelemesini yapacak olan Yargıtay ceza dairesine yazılı olarak sunan belgedir.


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen tebliğname, hükmü temyiz etmeleri veya aleyhlerine sonuç doğurabilecek görüş içermesi hâlinde sanık veya müdafii ile katılan veya vekillerine ilgili dairesince tebliğ olunur. (CMK m.297/3). Tebliğnameye ilişkin tebligatlar, ilgililerin dava dosyasından belirlenen son adreslerine yapılmasıyla geçerli olur. İlgili taraf tebliğden itibaren bir hafta içinde yazılı olarak tebliğnameye cevap verebilir. Taraflar tebliğnameye itirazlarını cevap şeklinde yazarak temyiz incelemesini yapacak olan ceza dairesinin dikkatine sunarlar. Tebliğnameye cevap verilmesi çelişmeli yargılama açısından oldukça büyük önem taşır.

Tebliğnameye cevap verilerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tebliğnamedeki düşüncesi tartışmaya açılarak temyiz incelemesini yapacak olan ceza dairesinin dikkati çekilmiş olur.


AİHM söz konusu kararı ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nun söz konusu hükmü göz önünde bulundurularak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın aleyhe görüş içeren tebliğnamesinin tebliğ edilmesi zorunludur, bunun aksi ise Çelişmeli Yargılama ve Silahların Eşitliği İlkesi'ni ihlal eder.


Kararın özet Türkçe Çevirisi:

Kararın tamamının Türkçe Çevirisi:


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Kadir Öztürk

+90 545 154 8040

Yeşilova Mah. Yeşilova Sok. No:33/1

Çarşamba / Samsun

TÜRKİYE

Adsız_tasarım__1___1_-removebg-preview.png
KÜÇÜK_LOGO-removebg-preview.png

 

Uluslararası alanda tecrübeli bir insan hakları hukukçusu olan Kadir Öztürk, baroya kayıtlı bir avukat değildir.

©2023 Kadir Öztürk

bottom of page