15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe girişimine karıştığı ve darbenin ardından görev yapmak üzere atanacak Sıkıyönetim Komutanlıkları Atama Listesi’nde isimlerinin yer aldığı iddiasıyla, darbe girişiminin hemen ardından tutuklanan ve pek çoğu kurmay olan çok sayıda üstsubay ve general, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (Sözleşme) ile güvence altına alınan ‘Özgürlük ve Güvenlik Haklarının’ ihlal edildiğini iddia ederek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (Mahkeme)’ne bireysel başvuru yapmıştı. Mahkeme başvuranların reddetmediği şikayetleri ile ilgili Türk Hükümeti’ni gözlemlerini sunmaya davet etti.
ÖNEMLİ NOTLAR
Hükümet’ten yazılı görüş istene şikayetler genel olarak aşağıdaki gibidir:
Tutuklu yargılanma süresinin uzun olması
Tutukluluk için ilgili ve yeterli nedenlerinin bulunmaması
Soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması
Bir avukat yardımından veya diğer imkanlardan faydalanamama ya da bu hususlarda yaşanan zorluklar
Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan incelemenin gecikmesi
Tazminat için etkili bir iç hukuk yolu bulunmaması
Tutukluluk ile ilgili kararların geç tebliğ edilmesi ya da hiç tebliğ edilmemesi
Herhangi bir başvurucunun yalnızca listede isminin karşısında yazan şikayeti ile ilgili Mahkeme, Hükümet’i gözlemlerini sunmaya davet etmiştir. Bunun dışında kalan şikayetler kabul edilemez bulunmuştur.
Hükümet 26/05/2023 tarihine kadar gözlemlerini sunmaya davet edilmiştir. Hükümet’in talebi üzerine bu süre uzatılabilir ve başvurucuya bilgi verilmez.
Hükümet görüşünü İngilizce sunacaktır. Hükümet’in yazılı görüşü ile ilgili yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz.
Şuan için herhangi bir temsilcisi bulunmayan bireysel başvuruculara Bölüm başkanı kendilerini temsil etme izni vermiştir.
Eğer başvurucu, bir temsilci atamak istiyorsa 17/03/2023 tarihine kadar yetki belgesi ile bunu Mahkeme’ye bildirmelidir.
Eğer başvurucu davasını kendi takip etmek istiyorsa 17/03/2023 tarihine kadar eComms hesabı açılması için e-postasını Mahkeme’ye bildirmelidir. Bu bağlantıda yer alan dilekçeleri kullanabilirsiniz.
Bölüm başkanı davada Türkçe dilinin kullanılmasına izin vermiştir. Yine de Hükümet yazılı gözlemlerini İngilizce sunacaktır.
Tüm adli yardım talepleri reddedilmiştir.
#AİHM'in #Türkiye'ye yönelttiği soruların, davanın konusunun, olguların, başvurucu listesi ile şikayetlerin #Türkçe çevirisine buradan , İngilizce orijinal metnine ise buradan ulaşabilirsiniz.
Comentários