top of page

TUTUKLANDIĞI ANDA VE DEVAMINDA İŞSİZ OLANLARIN MADDİ TAZMİNAT TALEBİNDE BULUNMASI

Yazarın fotoğrafı: Kadir ÖztürkKadir Öztürk

Güncelleme tarihi: 10 Haz 2023

DİKKAT: BU YAZI İLK #BAŞVURU ESNASINDA #TAZMİNAT TALEBİ İLE İLGİLİ DEĞİLDİR, BİR BAŞVURU HAKKINDA #HÜKÜMET’İN GÖZLEMİNİN SUNULMASINA KARŞI TALEP EDİLECEK TAZMİNATLAR İLE İLGİLİDİR


'Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde #tazminat talebinde bulunma' ile ilgili faydalı bir yazı dizisi hazırladım. Yedi yazıdan oluşan bu yazı dizisinde örnek karar, olay ve dilekçeleri de bulacaksınız.


Yukarıda da atıf yaptığım birinci yazımda ‘Eğer özgürlüğünüzden mahrum kaldığınız anda ve devamında işsizseniz buna uygun açıklamalar yapmanız durumunda #AİHM lehinize asgari ücret karşılığı bir maddi tazminata hükmedecektir.’ demiştim (Tutuklandığı anda #işsiz olmayanlar bir önceki yazımı okumalılar). #Mahkeme tazminat hususunda olasılıklara göre karar vermez, eldeki gerçek verileri dikkate alır. Eğer tutuklandığınız anda ve devamında işsizseniz dolayısıyla bir geliriniz yoksa Mahkeme’nin, çalışmanız karşılığı elde edebileceğiniz ve Resmi Gazete’de yayımlanmış asgari geliri lehinize tazminat olarak hükmetmesi gayet hukukidir. Bazıları diyebilir ki ‘Ama burada da bir olasılık söz konusu, belki de başvurucu tutuklanmasaydı yine hiç çalışmayacaktı ve dolayısıyla herhangi bir gelir elde edemeyecekti!’. İşte burada ulusal hukuktan faydalanacağız, ortada bir nesafet ilkesi var.


Haksız bir şekilde özgürlükten mahrum bırakılma ile ilgili gelir kaybı yönünden maddi tazminatın belirlenmesine yönelik #Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin 2013/25732 E. 2014/301 K. sayılı kararının ilgili kısmı şu şekildedir:

‘Davacının 23.09.2009 - 22.02.2011 tarihleri arasında 517 gün süreyle tutuklu kaldığı, BU DÖNEM İÇERİSİNDE MADDİ ZARARINI RESMİ BİR BELGEYLE İSPATLAYAMADIĞI NAZARA ALINARAK, DAVACININ VASIFSIZ BİR İŞÇİ GİBİ DEĞERLENDİRİLEREK TUTUKLU KALDIĞI DÖNEMDE GEÇERLİ OLAN NET ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDEN KESİNTİ YAPILMADAN HESAPLANACAK MİKTARIN MADDİ TAZMİNAT OLARAK ÖDENMESİNE KARAR VERİLMESİ GEREKTİĞİ gözetilmeden kolluk araştırma tutanağına göre saptanan miktarın maddi zararın hesaplanmasında kıstas alınması, …

Kanuna aykırı olup, davacı vekilinin eksik incelemeye ilişkin temyiz itirazı yerinde görüldüğünden, hükmün bu nedenle 5320 sayılı Kanunun 8. maddesi gereğince halen uygulanmakta olan 1412 sayılı CMUK'un 321. maddesi uyarınca, isteme uygun olarak BOZULMASINA, 14/01/2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.’


Yine benzer konu ile ilgili Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin 2017/3319 Esas 2017/5747 Karar sayılı kararının ilgili kısmı şu şekildedir:

‘Tazminat davasına esas Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2012/267 esas sayılı dosyasında 20/09/2008-14/01/2013 tarihleri arasında tutuklu yargılanan davacının, tutuklandığı tarihte …. İl Özel İdaresinde işçi olarak çalıştığı, maddi zarar hesaplanırken bu süreçte davacı ile aynı pozisyonda çalışan başka bir şahsın elde ettiği maaş ve ikramiye tutarının dikkate alınmasında herhangi bir isabetsizlik görülmemekle birlikte, UYAP sistemi üzerinden yapılan incelemede davacının 15/05/2010 tarihinden itibaren emekliye ayrıldığı ve sosyal güvenlik kurumundan maaş aldığının anlaşılması karşısında, 15/05/2010-14/01/2013 TARİHLERİ ARASINDA EMEKLİ MAAŞI ALAN DAVACININ BU SÜREÇ İÇERİSİNDE UĞRADIĞI MADDİ ZARARIN BU DÖNEME İLİŞKİN NET ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDEN HESAPLANARAK, belirlenen miktarın maddi tazminat kapsamında hüküm altına alınması gerektiği gözetilmeden, yazılı şekilde davacı lehine fazla maddi tazminata hükmedilmesi …. bozma nedeni yapılmıştır.’


Söz konusu Yargıtay kararında görüleceği gibi özgürlüğünden mahrum kalınan her bir gün için, özgürlüğünden mahrum kaldığı günden itibaren asgari ücret tutarından bir tazminat ödenmelidir.


Şimdi yine şu soruları duyar gibiyim: 'Peki bu şekilde hesaplanan maddi tazminata yasal fazi işlese bile faiz işlenmiş maddi tazminat ülkemizin yaşadığı ağır enflasyonun altında kaldıysa ne yapılmalıdır?'. 'Arada oluşan fark mülkiyet hakkını ihlal etmez mi?'. ‘Ama ben 2016 yılında tutuklandığımda aylık asgari ücret 1.647₺’ydi, şimdi ise 5.500₺ bu nasıl olacak?’. Onun da cevabı da var ama o da sonraki yazıma kalsın.


2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 (Ocak-Haziran) , 2022 (Temmuz - Aralık) tarihlerine ait asgari ücretin belirlenmesine yönelik Resmî Gazete’de yayımlanan komisyon kararlarını sizler için tek tek çıkardım 😊. İlgili yılın üzerine tıklayarak komisyon kararına ulaşabilirsiniz.



AİHM'den Tazminat Talep Edilmesi ile İlgili Yazı Dizisi:

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Kadir Öztürk

+90 545 154 8040

Yeşilova Mah. Yeşilova Sok. No:33/1

Çarşamba / Samsun

TÜRKİYE

Adsız_tasarım__1___1_-removebg-preview.png
KÜÇÜK_LOGO-removebg-preview.png

 

Uluslararası alanda tecrübeli bir insan hakları hukukçusu olan Kadir Öztürk, baroya kayıtlı bir avukat değildir.

©2023 Kadir Öztürk

bottom of page