Daha önce ceza infaz kurumunda hükümlü olarak kalıp da bu süre için kendisine iaşe bedeli borcu çıkanların ikametgahlarının bulunduğu Cumhuriyet Başsavcılığı'na müracaat ederek 'borcu ödemeye muktedir olmadıklarını beyan ederek bu borcun silinmesini' talep etmeleri gerektiğini söylemiştim yazmış hatta örnek bir dilekçe yayımlamıştım. Örnek dilekçeye buradan ulaşabilirsiniz.
Söz konusu dilekçe ile ikametgahınız olan Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat edin ve borcu ödemeye muktedir olmadığınızı söyleyin. Savcılık Vergi Dairesi'nden vergi mükellefi olup olmadığınıza dair, Tapu ve Kadastro'dan ve de Belediye'den ise üzerinize menkul yada gayri menkul olup olmadığına dair araştırma yapılmasını isteyecek. Kanun gereği bu araştırmayı mülki amirlik yapar ama savcılığın bunu yapmasında bir beis yoktur. Bununla birlikte Savcılık ilgili kurumlara resmi yazıyı kendi göndermektense size teslim edip Vergi Dairesi'nden , Tapu ve Kadastro'dan ve de Belediye'den talep edilen belgeleri sizin almanızı isteyebilir. Aslında bu belgeleri sizin almanız daha hızlı olur. Yoksa resmi yazışmalar çok daha uzun sürer.
Şunu özellikle belirtmek isterim ki araştırma sonucu varılacak kanaat tamamen keyfi olacaktır. Yani aynı somut olayda bir savcılık borcu silebilirken başka savcılık silmeyebilir. Bununla birlikte aynı savcılık birinin borcunu silebilirken bir başkasının kini silmeyebilir.
Aşağıda kararını yayımladığım somut olayda hükümlünün eşi SSK'lı çalışmaktadır, hükümlünün üzerine herhangi bir şey yokken eşinin üzerine bir ev ve de araba vardır.
Allah'a emanet olun.
Comments