Hükümlü ve tutukluların mektuplarının, hukuksuz bir şekilde herhangi bir yasa dayanağı olmaksızın taranarak Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP)’ne kaydedilmesi ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önüne yer alan Hakkı DAĞLI (25820/18 ) v. Türkiye ve diğer 92 başvuru davasında Türk Hükümeti ikinci ve en güncel gözlemlerini sundu.
Söz konusu dava kapsamında Türk Hükümeti’nin ilk savunması 18/01/2023 tarihinde sunulmuş ve başvurucu ve temsilcileri de 08/03/2023 tarihine kadar Hükümet’in savunmasına karşı cevapları ile adil tazmin taleplerini AİHM’e bildirmiştir. Başvurucuların adil tazmin taleplerine karşı da Türk Hükümeti en güncel gözlemlerini Mahkeme’ye sunmuştur. Kural olarak Hükümet’in sunduğu bu ikinci gözleme karşı davanın esasını değiştirebilecek çok önemli bir olay gerçekleşmediği sürece cevap verilememektedir. Mahkeme’nin mevcut yoğunluğunu gereksiz bir şekilde arttırmamak adına lütfen bu hususa dikkat edelim.
HÜKÜMET'İN İTİRAZLARI
(mutlaka okumanızı ve dikkate almanızı tavsiye ederim)
25 Haziran 2021 tarihli mevzuat değişikliği ile artık hükümlü ve tutukluların mektupları UYAP’A kaydedilmiyor, kaydedilen mektuplar da 29 Mart 2022 tarihi itibariyle tamamen silindi, dolayısıyla başvurucuların artık mağdur sıfatı bulunmamaktadır. Bu nedenle tüm başvurular reddedilmelidir.
Adil tazmin talebinde bulunmaksızın yalnızca vekalet sözleşmesi gönderen başvurucuların talepleri reddedilmelidir.
Başvurucular maddi zararlarını göstermekte başarısız olmuşlardır bu nedenle kendilerine maddi tazminat hükmedilmemelidir.
Başvurucuların manevi tazminat talepleri ile şikayetleri arasında bir bağ yoktur tazminat talepleri aşırı ve temelsizdir. Bu nedenle kendilerine manevi tazminat hükmedilmemelidir.
Masraflar ile ilgili olarak ise hiçbir başvuran ikna edici fatura ya da başka bir belge sunamamıştır bu nedenle kendilerine masraf olarak herhangi bir meblağ ödenmemelidir.
Kommentare